1

Téma: Jak se naučit hrát na baskytaru

Zde bych chtěl postupně popisovat pro úplné začátečníky různé zásady, pravidla a postupy, jak hrát na baskytaru v těchto žánrech.

Asi spoustu lidí sklamu. Neexistuje zázračná kniha, zázračný kurz či metoda. Přečetl jsem spoustu knih, prostudoval kytarové školy a podobně. Je tam spousta rad jak začít, (já doporučuji alespoň pro začátek učitele, vyvarujete se spousty chyb) jak pokračovat, jak se zdokonalovat, jak hrát ten či onen žánr, každý autor má svou zaručenou metodu. Já Vám mohu dát jednu zaručenou radu. Zvolte si metodu, styl, žánr, vezměte si basovku a hrajte, trénujte. Já vím, je to nudné, ale nezapomínejte na stupnice, rozložené akordy, to Vám zase hodně pomůže v improvizaci. Také bych doporučil shlédnout videa na YouTube, kde získáte pžehled o tom, jak kytaru správně držet a podobně a vyvarujete se zbytečných začátečnických chyb.
 
Prostě a jednoduše, pokud chcete umět hrát na basu (a samozřejmě i jiný hudební nástroj) nezbyde Vám, než věnovat hodiny trénování. Jakmile se dostanete do stavu, kdy již nemusíte přemýšlet nad jednotlivými tóny a máte správný prstoklad, máte napůl vyhráno. Pak už stačí jenom několik dalších let trénovat.

Velice důležité pro basu je rytmus a přesnost. Proto je dobré hrát od začátku s metronomem. Pokud hrajete v kapele s bubeníkem, musíte být spolu jak "jedno tělo, jeden nástroj". Pokud hrajete třeba jako já v country bez bubeníka, je celý rytmus na Vás.

Shrnuto. Pokud máte denně několik hodin volna na trénování, může z vás být basák třeba i za rok. Pokud tolik času nemáte, nebo baskytaře tolik času nechcete věnovat, počítejte raději víc jak tři roky. A tím "být basák" myslím, jako že po té době budete teprve umět zahrát na baskytaru.

2

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Tak abych trochu zmírnil svá předchozí tvrzení, že to úplně samo asi nepůjde, shrnul bych tady můj subjektivní názor na některé učebnice, které jsem si koupil.

- Basová kytara I. díl - Vladimír Hora

Postupně od základu popsaná hra na baskytaru, nácvik hry pravou levou rukou, postupné učení hry na jednotlivých strunách a v jednotlivých polhách. Myslím si, že tato kniha má začátečníkovi co říct, postupně seznamuje s možnostmi nástroje, mě osobně vyhovuje, jen kdybych se ukecal podle ní častěji cvičit. Publikaci bych doporučil


- Kontrabas a baskytara v country, bluegrassu a jazzu - Jiří Macek, Vít Fiala

Osobně jsem s touto publikací spokojen, postupně seznamuje se způsobem doprovodu v country, příklady. Co se týká kráčejícího basu a blues, je doprovod vysvětlen dost povrchně a úplnému začátečníkovi moc nepomůže. Úplným začátečníkům bych přesto  publikaci jen doporučil. Je to kromě našeho fóra jediný zdroj informací pro začátečníky.


- Klíč k improvizaci na basovou kytaru - Vladimír Hora

Kniha popisuje stavbu akordů, využití rozložených tónů pro vlastní improvizaci, tvorbu linek formou improvizace. Kniha jednoznačně není vhodná pro začátečníky, vyžaduje teoretické znalosti hudební nauky, dobrou paměť a znalost not. Tedy pro začátečníky nedoporučuji, ale více pokročilým rozšiřuje možnosti.


- Řemeslo vyhrávek basová kytara - Jan Malina

Kniha popisuje tvorbu vyhrávek - improvizace - na principu určitých "hmatových map". Vyžaduje důsledný trénink a zapamatování "map", pro začátečníka (alespoň pro mě) spíše trochu matoucí, věřím však, že pokročilým má kniha co dát. Pro začátečníky nedoporučuji


BASS Master Grooves - Martin Štec

V knize se nedozvíte, které že cvičení je vhodné pro který styl hudby, nejsou řazeny podle náročnosti, nenajdete podrobnější popis, jak jednotlivá cvičení hrát. Knihu bych doporučil jen více pokročilým, začátečníkům podle mého názoru nemá co říci.

3

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Názorné praktické ukázky basového doprovodu
k různým skladbám najdete zde na YouTube. Je tam asi 227 skladeb a myslím, že si vybere každý.

Z country repertoáru jsem tam našel například toto:
House of the Rising Sun    (Dům U vycházejícího slunce)
Rocky Top                          (Rocky Tap)
Country Roads                   (Veď mě dál cesto má)
Folsom Prison Blues           (Blues Folsonské věznice)
Amazing Grace                   (Už z hor zní zvon)

Odkaz je zde:
https://www.youtube.com/playlist?list=P … -VtfEvauSS

Washburn XB 125, Warwick Take 12

4

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Další praktické ukázky basových doprovodů

Pokud někomu vyhovuje víc učení podle videa, musím vřele doporučit hudebníka, člena našeho fóra a autora skvělých videí na Youtube Jardu Koukolu.

Na Youtube zadejte "Jarda Koukola" nebo "Basová kytara bez not". A vřele doporučuji shlédnout i jiná videa, než ta týkající se basy. Jarda je prostě dobrej muzikant a evidentně hudbu miluje

A pokud máte pocit, že už je Vaše muzika tak dobrá, že by si zasloužila zaznamenat, a nebo prostě jenom chcete nechat svůj přednes odborně nahrát, obraťte se zase na Jardu Koukolu na:

http://hudebni-studio-saphir.webnode.cz/

5

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Zdar basáci...

...sám mám takový, asi dobrý, postřeh o který se chci podělit... je hezké a chvály-hodné, že "kde se vzalo, tu se vzalo" a je tu webík kde se dají sosnout tabulatury pro basovku... hodně moc mi to chybělo, hlavně na české věci, které nikde člověk nesežene... zato Vám patří obrovský DÍK...

...a tady bych si povzdechl: "ach ta soudružka Lenora, to je pěkná svině... :-D ...než by si jeden sám napsal tab, tak raději bude tejden prolejzat net" :-D

A pak se to stane, že jeden/jedna najde stránku kde nějaké ty tabulatury jsou... ufff, to byla dřina to najít... a začne sosání... a zkoušení kvality tabulatur... "ale..." a to "ALE" je veliké... ne každému vyhovuje tabulatura, která není jak by se řeklo originál. (na stranu druhou - lepší něco, než-li nic... a i na málu se dá začít stavět... a to málo se dá časem rozvinout k lepšímu)

Někdo slyší málo a stačí mu dvě noty za hodinu... jinej slyší líp a potřebuje, slyší/cítí tam těch not víc... a někdo třeba slyší ještě líp a odposlechne si to pořádně, napíše tab, a ten pak ještě několik týdnů ladí k dokonalosti... takže výsledek je pak téměř k nerozeznání od originálu...

A jsme u toho... já mám bohužel rád kvalitu, srovnatelnou s originály... můj názor je ten, že každý by si měl alespoň zkusit napsat pár tabulatur 5, 10... pokusit se vyladit si své taby k dokonalosti... nezdá se to, ale amatérům/začátečníkům jako jsem já to hodně moc dá... jednak se pocvičí v tom opravdu slyšet, odfiltrovávat si z hudby právě basovku... při psaní tabů se zároveň učí "jak to kde zmačknout"(občas to jde z videa i okouknout)... ...a taky se pocvičí v hudební teorii, což je veliké plus :-)... ...taky pak jeden/jedna dokáže lépe ocenit to co se tu děje, kolik práce za tím je...

Takže lidičky snažte se psát si vlastní taby podle svého odposlechu, ať víte jaká to je občas dřina...

A ještě zlobení na závěr... jak začít psát vlastní tabulaturu?
Začnu tím, že si pořídím nějakej ten softík ve kterém se to dá dobře psát... třeba já "Guitar pro 6".

1. najdu si písničku která mě oslovila (třeba na youtubu, nebo i jinde)
2. sosnu si tu písničku ve verzi která se mi líbí (poslouží jako podklad k odposlechu basových linek)
3. najdu si slova k té písničce a zkontroluji si je / doplním je / opravím podle verze která se mi líbí...
3. zjistím si autorské údaje - hudba/slova/kapela/rok vzniku/z čeho vyšla-myšleno co byl originál (abych měl do budoucna vodítka kde dál hledat materiál)
4. začnu psát tabulaturu podle té konkrétní jedné verze a snažím se ji doladit tak, aby byla k nerozeznání od podkladu (stahnuté verze písničky)

Dovolím si upozornit právě na to dohledávání autorů textů, hudby... originálních verzí atp.. Nezdá se to, ale občas si hodně moc můžete pomoct právě tím dohledáváním originálů. Chcete např. hrát českou verzi cizí písničky a nemáte podle čeho... ale zjistíte, že originál je třeba anglický od "bla bla bla" a melodicky totožný, nebo velmi podobný jako česká verze... mno, a pak se dá třeba najít právě tabulatura k originální verzi, která pasuje na tu českou... nebo v té originál verzi stačí jen malinkaté změny... viz. třeba písničky od P. Bobka...

A na úplný závěr jen tip na web kde jsou slušné basové linky k mnoha cizím písničkám: http://www.songsterr.com

Yamaha TRBX 505, Laney RB5, kabely Planet Waves...

6

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Tak prvně bych chtěl poděkovat.
Stránky jsem založil právě proto, že jsem jako úplný začátečník nemohl nic najít a s radami "nějak do doprovázej" jsem se nechtěl smířit. I když pravda, spoustu písniček, které hraji třeba s někým, s kým nejsem sehraný, prostě nějak doprovodím. A mám taky rád, když se to co nejvíce blíží originálu, i když vlastní improvizaci nezavrhuji.

Co se týká postupu tvorby, tak se asi tak shodneme. Myslím si, že kvalita zpracovaných tabů nějak tak stoupá, hlavně kolega MYSCAT loni dost zvedl mou laťku :-) a velké díky mu za to. S tím dohledáváním, já nejsem až tak poctivý jako Myscat, ale snažím se alespoň objektivně uvádět autory.

Závěrem bych chtěl také dodat, že bych doporučil všem basákům, aby si taky zkusili někdy vytvořit nějakou tu tabulaturu, basovou linku. Ono, nějaký jednoduchý kousek je třeba za 3 hodinky, ale dělal jsem i třeba několik večerů. Nechci odsuzovaz lidi za to, že si jenom stahují, kvůli tomy ty stránky jsou, ale když si vytvoří alespoň jednu vlastní basovou linku a zpracují ji, budou si potom své ale nejen své práce víc vážit.

Proto bych byl rád, jak už jsem psal, kdyby se přidávali další autoři se svými díly. A to nejen od písniček, které zde ještě nejsou. I doprovody, které už jsou zpracované, může najít někdo v "jiné verzi" a nebo může vytvořit vlastní zdařilý doprovod, pak není problém ho prostě přidat jako další variantu k tomu stávajícímu.

7

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Reakce na příspěvek od M.S.
Moc hezky napsané a pravdivé. Kdo to zkusil, tak ví, že to skutečně dá dost práce napsat nějakou tabulaturu. Některé jsou sice hotové za hodinu, ale většina dá zabrat i několik týdnů, než je to přijatelná pro autora.

A tady bych se chtél zastavit a podotknout toto.
Dle mého názoru, jsou dva směry pro tvorbu basové linky k jednotlivým písním:
1. - vytvoření basové linky totožné s originálem
2. - vytvoření basové linky dle sebe a svého cítění pro hudbu

Já osobně preferuji druhou možnost, protože si myslím, že každý hudebník by měl do hudby dát "kus sebe", dle toho jak tu hudbu cítí a jak by to podle něj mělo znít.
A to je dobře, protože vznikají nové verze skladeb a pohledů na muziku, dle jednotlivých interpretů.

Názorný příklad uvedu u skladby "House of the Rising Sun" (Dům U vycházejícího slunce).
Asi první aranžmá této písně je od skupiny The Animals. Další podobný aranž vytvoříl Bon Jovi. Také v podobném duchu tuto píseň nahrála i skupina Pink Floyd a nebo Beatles.
Ovšem v úplně jiném stylu nahrála tuto píseň zpěvačka Dolly Parton a nebo skupina Country Gentlemen, kteří tuto píseň zahráli ve stylu country. Country Gentlemen zahráli úvod písně ve zpomaleném tempu a po první sloce zrychlily až na úroveň bluegrassového stylu.
Nemohu říct která verze je lepší, každá z nich je pěkná, ovšem pravdou je, že každý ze jmenovaných hudebníků ji vtiskl "kus sebe".
A to je právě to, co zde chci naznačit. Není účelem jen bezduše kopírovat originál, ale dát do toho i něco z vlastního cítění, kousek toho svého srdíčka...
Jen toto přináší do hudby nové směry a hezky rozlišuje cítění jednotlivých interpretů.

Takže rada na závěr pro začínající hráče - nebát se hrát podle sebe a svého cítění.
Hlavně hrát, i toto hudební cítění se postupně vyvijí a zdokonaluje.

Sám to dobře vidím na svých výtvorech - basových linkách zde uveřejněných.
U některých mohu říct, že bych je dnes zahrál docela jinak.
Ale to je prostě přirozený vývoj každého hudebníka a tak to zde nechávám v původní podobě.

Závěrem chci poděkovat každému, kdo je schopen a ochoten se zde podělit o své poznatky, či vytvořené basové linky.
A všem přeji, aby Vám hra na hudební nástroj přinášela jen samé hezké chvíle a jak i to "naše" fórum naznačuje ve svém názvu - také radost ze hry.
                                                                                                            . . . . .   moderátor MYSCAT

Washburn XB 125, Warwick Take 12

8

Re: Jak se naučit hrát na baskytaru

Vážení přátelé, kamarádi, basáci,

aniž bych zde chtěl dělat někomu reklamu, musím Vám sdělit toto:
při brouzdání po internetu jsem na YouTube zcela náhodou narazil na dva velice zajímavé a poučné seriály z edice Kytary.cz. o baskytarách a baskytaristech.
V obou seriálech jsou výpovědi předních baskytaristů o tom jak začínali, cvičili, jak a na co hrají atd. Vřele doporučuji tyto seriály zhlédnout, neboť v nich najdete mnoho inspirace a odpovědí na otázky pro vlastní hraní.
Moderátor ... MYSCAT

První seriál "Mezi námi basaty (Kytary.cz)" odkaz zde:
https://www.youtube.com/results?search_ … 1mi+basaty

Druhý seriál "Basárny" odkaz zde:
https://www.youtube.com/results?search_ … s%C3%A1rny

Washburn XB 125, Warwick Take 12