Téma: Sametová
Psal se rok 1993, Žlutý pes připravoval novou desku, která nakonec dostala název Yellow Dog. Ondřej Hejma se probíral starými nahrávkami. Z minulého století vystoupila i píseň o dějinách českého rokenrolu. I po letech se mu text líbil, chtělo to jen lepší refrén. Inspiraci dodala nedávná sametová revoluce. Hejma sáhl po kytaře a složil na staronová slova zcela čerstvou hudbu. Namísto původního rokenrolu dal přednost pomalejšímu, spíše vypravěčskému tempu. S výsledkem byl spokojený, nazval ho "Sametová" a hned ho vzal na příští psí zkoušku, podělit se o svou radost.
Zamračené tváře, rozpaky, pak blahosklonná rada: "Jdi s tou folkařskou ptákovinou do háje!" Jen Zdeněk Juračka projevil o něco konstruktivnější přístup: "Něco by to chtělo..." To něco byl jeden mollový akord, kterým píseň vzápětí obohatil. "Byl jsem mu v ten okamžik tak vděčný, že se mě jako jediný z celé kapely zastal, že jsem ho později pod skladbu podepsal jako spoluautora. Daroval jsem mu půl království, polovinu z těch peněz, které tahle píseň svou muzikou vydělala. Ale to jsem v tu chvíli nevěděl a ani mě nenapadlo, že z toho bude takový hit," vzpomíná Ondřej Hejma.
Píseň "Sametová" najdete na albech:
Yellow Dog (1994), Psí kusy (Ty nejlepší kousky) (2002)
A zde je tip na basový doprovod k této písni.