1

Téma: Proč fórum vzniklo

Začal jsem se učit na basvou kytaru, abych si mohl čistě amatérsky s přáteli zahrát v oblíbené hospůdce, případně na dovolené u ohýnku a podobně. Kytar už se nás scházelo dost a chyběl doprovodný nástroj. Zakoupil jsem tedy několik knih, mimo jiné o doprovodu country, folku a trampské písně. Prohledal spousty fór. Ale většinou narazíte na základní rady, tedy, že basa hraje 1. a 3. dobu a že stačí podle kytarových akordů hrát na první dobu základní tón akordu a na třetí dominantní tón - 5. tón stupnice daného akordu, tedy kvartu pod základním tónem. A ve spoustě skladeb si s tím opravdu vystačíte, přidáte- li podle daných pravidel nějaký ten přechod. Basa má být zkrátka jednoduchá a hlavně rytmická.
     Pokud se zaposloucháte do řady obzvláště novější tvorby zjistíte, že s danými pravidly nevystačíte. Začal jsem se tedy pídit po notových zápisech basových linek do country, folku a trampské písně a zjistil jsem, že prostě nejsou. Zpěvníků s akordy a melodií je habaděj.
     A tak jsem se rozhodl, že se pokusím některé linky navrhnout a převést do not případně tabů. Není to pro mě nic jednoduchého,  je to dost časově náročné a nedělám si žáné ambice, že jsou mé zápisy bezchybné. Dále je třeba si uvědomit, že různé verze jedné a té samé skladby leckdy obsahují odlišnou basu. Proto jsem se rozhodl založit toto fórum, abychom si na amatérské úrovni mohli vyměňovat zkušenosti s navrženými linkami, vzájemně si dělat jejich korekce a výsledek i s odkazy umístit na jedno místo, aby byly nám všem amatérům dostupné.
     Pokud tedy někdo máte také vytvořené a navržené basové linky, dejte mi vědět, já je umístím na fórum k diskusi. Na závěr bych chtěl upozornit, že nemám sebemenší zájem o jejich komerční využívání a byl bych rád, aby tak činili i diskutující. Chci, abychom si pomáhali a ne abychom na sobě vydělávali.
     Zároveň si nedělám žádné ambice konkurovat jiným odborným stránkám zabývajícím se tématikou basy a basové kytary. A chci tedy požádat diskutující, aby ta témata, která řeší jiné stránky na odborné úrovni řešili tam, neboť se jim tam s největší pravděpodobností dostane fundovanějších odpovědí.
     Autoři/interpreti, kteří svolili s uveřejněním doprovodu jejich děl spolu s melodickou linkou jsou označeni *. Vkládáte-li Vámi navržené doprovody autorů, kteří svolení nedali, vkládejte pouze Váš doprovod bez melodické linky. Děkuji za pochopení

Závěrem upozorňuji, že veškerá zde zveřejněná díla nejsou určena k dalšímu šíření či jakékoli jiné publikaci a jsou určena pouze pro studijní účely.