Téma: Moje první kombo nahonem
Když jsem zjistil, že čína za pár korun je nepoužitelná, rozhodl jsem se pro vlastní stavbu. Samozřejmě byla rozhodující cena, a tak jsem maximálně využil domácích zásob. Transformátor jsem měl z věže JVC, která byla na konci osazena dvěma TDA 7294. Vzhledem k zastaralé koncepci těchto obvodů jsem zvolil TDA 7293. Našel jsem stavebnici stereo se dvěma těmito IO za cca 350,- Kč, tedy jsem zvolil dvojici IO do můstku. Jako předzesilovač jsem koupil "korekční zesilovač pro baskytaru" asi za 600,- Kč, zdroj jsem vyrobil vlastními silami. Nejprve jsem v něm použi filtrační kndenzátory o kapacitě podle doporučení výrobce koncového zesilovače, ale byla to špatná volba. Použité kondenzátory už nebyly v nejlepší kondici a zesilovač měl dost silný brum. Zakoupil jsem tedy 2 x 10 OOO M , situace se hodně zlepšila. Sice ještě trochu brumí, ale to dělá spousta komb. Reproduktory jsem v této fázi z ekonomických důvodů osadil zase z domácích zásob, měl jsem doma 4 kousky 6" reproduktorů z AUDI. Díky tomuto řešení jsem se dostal na cenu do 2 000,- Kč při výkonu cca 50W. Reprodukce není žádný extra zázrak především vzhledem k použitým reproduktorům, ale už je alespoň trochu použitelné. Ještě uvažuji o zakoupení a osazení 10" reproduktoru, cena se však již přehoupne přes 3 000,- Kč.
A zde je třeba začít uvažovat o zakoupení komerčního komba, neboť například na www.fidlátka.cz se dá pořídit kombo ZAR B-40 s 10" reproduktorem a výkonem 40W RMS za 2 399,- Kč a Zar B-60 s 12" reproduktorem a výkonem 60W RMS za 3 399,- Kč.
Nejprve jsem sestavil a odzkoušel koncový zesilovač.
a celý zesilovač bez izolačních podložek přišrouboval na chladič původně také ze jmenované věže JVC
Chladič pak musí být odizolovaný. Je ve finále umístěn vně komba s možností nuceného chlazení pro případ, že bych pro napájení TDA použil vyšší napětí a osadil 8 ohmový reproduktor. Na zapojení jsou provedeny některé drobné úpravy, které jsem našel jako doporučené pro můstkové zapojení na diskusních fórech. Také vstupní kondenzátor bylo nutné nyměnit za větší kapacitu, neboť na struně E byl již velký pokles.
Další bylo sestavení a oživení předzesilovače
Pak následovala výroba vlastní skříně. Zase domácí zásoby, prkna, dřevotříska
Skříň jsem potáhl kobercem, lepeným na chemopren, docela jednoduchá a příjemná práce. Pak následovalo osazení plastových rohů, madla a nožek.
Výroba zadního panelu a čelního panelu, prostě kus hliníku z Hornbachu, zadní panel nastříkaný, na čelní panel nalepený prolakovaný papír s potiskem s laservé tiskárny.
Pak už jenom následovalo smontování, kompletace, oživení. Na čelní desku jsem použil průzvučnou látku.
Uf. Tak to je tak asi všechno. Ostatní fotky na http://basaproradost.rajce.idnes.cz/Kombo_TDA_7293/