1

Téma: Povolení autorů hudby

Všem autorům, kteří dali, nebo dají, svolení se zveřejněním melodických linek k doprovodu tímto moc děkuji. Jelikož zajišťování svolení je v některých případech velice náročné, nemožné a nebo ho autoři nechtějí, či nemohou dát, rozhodl jsem se autory se svolením označit *. U písní, kde jsem svolení nedostal, budou zveřejňovány pouze námi navržené doprovody. Děkuji za pochopení.

Tak jako první jsem oslovil skupinu Pacifik, zda mohu zveřejňovat basové linky k jejich hudbě:

Pacifik (skupinapacifik@gmail.com)

Re:

20. 5. 2014, 9:55:57

Komu:

Ahoj Vlado,

mame obrovskou radost, ze se Ti pacificka muzika nejenom libi, ale ze ji i sam aktivne hrajes!

Vydani publikace s rozpisem jednotlivych nastroju (popr. jen basy) nechystame.

Pokud ale budes chtit zverejnit, co jsi naposlouchal, nic proti tomu nemame! Jen nam pak, prosim, posli odkaz na Tve stranky, at na ne muzeme odkazat pripadne dalsi podobne zajemce.

At Ti muzika (nejen pacificka) prinasi hodne radosti!

Ahoj Pacifik

2

Re: Povolení autorů hudby

Jako další jsem oslovil HOP TROP prostě super muzika a super lidi

Srdečně zdravím!

Co hraje basa ví jen Šroub. Každej si děláme to svoje :-)  Nikdy nebylo napsáno do not co basa dějá a pochvala basistu určitě potěší. Musím mu to tlumočit opatrně, aby nám nezpychnul. Pokud je možno z nahrávek basu odposlechnout, zapsat a vy to uděláte, budeme jen rádi. Tak pracovitýho dobráka jsme ještě nenašli. Třeba by to pomohlo někomu, kdo by chtěl naše písničky hrát – což hromsky uvítáme.

Mám všechno v notách tak, jak je vytištěno v posledním zpěvníku, a to tak, že soubory jednotlivých písniček jsou ve formátu *.enc  Tedy otvíratelné v programu Gvox Encore (můžu dodat). Program je docela lidsky ovladatelný, a dala by se v něm přidat basová osnova a do ní noty napsat. Vytištění na papír je pak maličkostí.

Pokud to zamýšlíte jinak, nic se neděje.

Hudbě zdar jak sviňa!      L.K.

3

Další, koho jsem oslovil, byla skupina Nezmaři, respektive basista Pavel Jim Drengubák

Rozsochatá otázka, jasná odpověď.

Otázka:

Zdravím celou skupinu.
Jsme parta amatérských kamarádů, která si ráda zahraje country a folk a trampské písničky, u piva, u ohýnku. Kromě jiných nástrojů nás už bylo moc kytar, a tak jsem se začal učit na basu. A ejhle. Většiva trampských či country se dá vydržet s nějakým tim pam pam a sem tam přechod. A pak jsou písničky, které mají specifický doprovod.  Veškeré zpěvníky, které se dají koupit mají pouze melodii a akordy. Basa prostě není. A já jsem zase typ člověka, který má rád když tam je to, co tam patří. Chtěl bych se Vás tedy zeptat (a nejen Vás, postupně oslovuji i jiné interprety a autory, jejichž písničky s chutí hrajeme) zda se dají Vaše skladby sehnat v notovém zápisu pro všechny nástroje, příadně alespoň basa. Rád bych si takovou publikaci koupil, neboť neuznávám stahování a kopírování, alespoň u muziky, kterou mám rád. Pokud taková publikace není a ani se nechystá, tak bych se chtěl zeptat, jak moc b
y vadilo, kdybych to, co jsem naposlouchal a zapsal do not a tabů pro baskytaru, zveřejnil na svých stránkách www.basaproradost.cz k diskusi a nahlédnutí (pouze basové linky a melodii). Děkuji za odpověď.

Váš posluchač a obdivovatel                                    Vladimír Moravec

Odpověď:

Nic takoveho neni. Takze si to stahni a delej s tim co chces. Jim

4

Další požehnání jsem dostal od skupiny Greenhorns, od skupiny, na jejichž písničkách především jsem vyrostl

Otázka stejná jako u ostatních

Odpověď:

Jan Vycital (honzavycital@seznam.cz)

Re:

Včera 29. 6. 2014, 19:14:07

Komu: mc.vlada@seznam.cz

Ahoj Vladimíre, já o zpěvníku ve kterém by byla basová linka také nevím, ani o tom že by se nějaká chystala. Mám dojem,že by zveřejnění basové linky nemělo být problémem.

Zdraví Honza Vyčítal

------------------------------------------------------------------------------

Tak zatím všem moc děkuji - mc.vlada

5

Dalším osloveným v řadě, kdo reagoval na můj e.mail je Jaromír Nohavica

Vladimire,s velkou radosti souhlasim. Az stranky spustite,ozvete se mi. Rad tam se svou basou zavitam:-))
Jarek Nohavica

Odesláno z iPhonu

2. 2. 2015 v 12:17, <mc.vlada@post.cz> <mc.vlada@post.cz>:

> Dobrý den
> Předem se omlouvám za nevyžádanou zprávu, tento kontakt jsem sehnal sprostředkovaně a ani nevím, zda je správný.
> Jsme parta kamarádů, která si ráda u pivka nebo u ohýnku zahraje. Na trhu je spousta zpěvníků s texty, melodií a akordy pro kytaru. Ale žádné noty pro basu. A proto jsem se rozhodl založit nekomerční stránky s touto tématikou (www.basaproradost.cz). A tímto bych chtěl požádat Vás jako autora, tedy pana Nohavicu o svolení se zveřejňováním basových doprovodů k některým Vašim písním. Děkuji za pochopení. pokud se prosím tato zpráva dostala k někomu jinému, tak ji prosím ignorujte a omluvte mě.
>
>
>
> S pozdravem Vladimír Moravec=

6

I když zatím nemáme na fóru písničky od tohoto autora, ale chystám se, tak jsem na jeho stránkách a v knize návštěv oslovil Vlastu Redla:

Dobrý den

jsme parta kamarádů a amatérsky se scházíme a hrajeme v hospůdce a tak podobně, kromě jiného oblíbenou písničku Za deset 10. A mám dva dotazy. Kde se dá sehnat notový zápis této písničky, případně ve kterém zpěvníku, rád si ho koupím. Jelikož jsem si takřka jist, že k písničce není zveřejněn basový part, tak jsem se chtěl zeptat, zda by vadilo, kdybych mnou naposlouchaný part zveřejnil na mých stránkách www.basaproradost.cz ?

A zde je odpověď:

Vlasta - 16. 6. 2014 15:04
Netuším, komu by to mohlo vadit, mně tedy rozhodně ne. :-)

7

Další, velice populární autor a interpret, kterého jsem oslovil a který nám dal svolení se zveřejněním svých děl je Wabi Daněk. Děkujeme

Dobrý den
Jsme parta kamarádů (postarších) kteří se scházejí u pivka a rádi si zahrají a zazpívají. Už se nás scházelo dost kytar a tak mě kamarádi přesvědčili, abych začal na basovku. A tehdy jsem zjistil, že neexistují stránky, či literatura (kromě jedné knihy) která by se zabývala začátky v basovém doprovodu country, folk a trampské písně. A tak jsem založil stránky www.basaproradost.cz , kde se snažím na fóru podělit s ostatními o zkušenosti a hlavně, kde zveřejňujeme naposlouchané doprovody. Má otázka tedy zní, zda by Vám nevadilo, kdybychom zde zveřejňovali některé basové doprovody Vašich písní spolu s melodií. Děkuji za odpověď.

S pozdravem           

Vladimír Moravec
Husova 1810
250 01 Brandýs nad Labem

I já vás zdravím Vladimíre. Když už máte pro mne zřízenou kolonku, nemohu nesouhlasit. Navíc, jak vidím, nejsem v nejhorší společnosti. Takže, abych zpřístupnil ty dvojité zápory, souhlasím s tím, abyste mé písně použil na stránkách   basaproradost.cz. Wabi

8

Konečně se mi také prostřednictvím agentury podařilo kontaktovat skupinu Rangers-Plavci, další klasika na české scéně

To: Info (oskarhahn.cz)/libertyone
Subject: Fwd: Žádost

Dobrý den
velice se omlouvám, ale nedaří se mi doručit mou žádost, a proto jsem oslovil Vás, jako zastupující agenturu, zda by Vám nevadilo doručit mou žádost skupině Rangers-Plavci. Děkuji

Dobrý den
Jsme parta kamarádů (postarších) kteří se scházejí u pivka a rádi si zahrají a zazpívají. Už se nás scházelo dost kytar a tak mě kamarádi přesvědčili, abych začal na basovku. A tehdy jsem zjistil, že neexistují stránky, či literatura (kromě jedné knihy) která by se zabývala začátky v basovém doprovodu country, folk a trampské písně. A tak jsem založil stránky www.basaproradost.cz , kde se snažím na fóru podělit s ostatními o zkušenosti a hlavně, kde zveřejňujeme naposlouchané doprovody. Má otázka tedy zní, zda by Vám nevadilo, kdybychom zde zveřejňovali některé basové doprovody Vašich písní spolu s melodií. Děkuji za odpověď.

S pozdravem           

Vladimír Moravec

A zde je odpověď:

Dobrý den Vladimíre,
proti zveřejňování naposlouchaných doprovodů s basovou linkou našich písniček samozřejmě nic nemáme.
Co se týká těch písniček, tak ty existují sice i v notových záznamech, ale jen s melodickou linkou a akordy. Basová linka by se k tomu musela dopsat. Buď naposlouchat nebo vymyslet třeba i trochu jinak.
Ty písničky jsou skoro všechny v našich dvou zpěvnících Rangers 1 a Rangers 2.
Způsob jak je zakoupit je popsán na našich stránkách www.rangers-plavci.cz pod heslem "publikace".
Přeji hodně úspěchů ve Vaší chvályhodné činnosti a zdravím do Brandejsa
(v mládí jsem jezdil do Kralovic k babičce).
Za skupinu Rangers
Mirek Řihošek

--
Miroslav Řihošek
mirek.rihosek@email.cz

9

A je tu další povolení, velice oblíbeného a populárního písničkáře, tedy Pavla Dobeše

Dobrý den
velice se omlouvám, ale nedaří se mi doručit mou žádost jinou formou a cestou, na dotaz na FB jsem také nedostal odpověď, a proto jsem oslovil Vás, jako zastupující agenturu, zda by Vám nevadilo doručit mou žádost panu Pavlu Dobešovi. Děkuji

Dobrý den
Jsme parta kamarádů (postarších) kteří se scházejí u pivka a rádi si zahrají a zazpívají. Už se nás scházelo dost kytar a tak mě kamarádi přesvědčili, abych začal na basovku. A tehdy jsem zjistil, že neexistují stránky, či literatura (kromě jedné knihy) která by se zabývala začátky v basovém doprovodu country, folk a trampské písně. A tak jsem založil stránky www.basaproradost.cz , kde se snažím na fóru podělit s ostatními o zkušenosti a hlavně, kde zveřejňujeme naposlouchané basové doprovody. Má otázka tedy zní, zda by Vám nevadilo, kdybychom zde zveřejňovali některé basové doprovody Vašich písní spolu s melodií. Děkuji za odpověď.

S pozdravem           

Vladimír Moravec

victoria (victoria@paveldobes.cz)
Re: Žádost
Dnes 26. 2. 2015, 12:41:32
Komu: mc.vlada@post.cz

V pořádku. Pan Dobeš s umístěním souhlasí.
S pozdravem
Vlaďka Dobešová

10

Některá cesta k doručení žádosti je krkolomná, přesto se mi podařilo sehnat povoleví známého a populárního písničkáře Pavla Dobeše, tentokrát přímo od něho - děkuji

Dobrý den. Nesehnal jsem jiný kontakt, proto se obracím prostřednictvím FB. Jako začínající baskytarista jsem zjistil, že prostě noty na baskytaru nejsou. A tak jsem založil stránky www.basaproradost.cz , kde se snažím pomoci začínajícím nejen v oblasti country, folk a trampské písně, jako jsem byl nedávno já. A v této souvislosti jsem se chtěl zeptat, zda by Vám nevadilo, kdybych na mých stránkách zveřejňoval basové doprovody i k Vašim skladbám. Děkuji za odpověď nejlépe na FB https://www.facebook.com/pages/Basa-pro … =bookmarks

Pavel Dobeš No, to by mi vůbec nevadilo, dobrý den!

11

Dalšími populárními interprety a autory, jejichž písničky se hojně zpívají v českých amatérských luzích je Druhá tráva

Dobrý den,

omlouvám se za opožděnou odpověď. Muzikanti z Druhé trávy s tím nemají žádný problém, takže klidně můžete zveřejňovat doprovody k písním spolu s melodií, tak jste psal v mailu.

Mějte se pěkně, s pozdravem

David Němeček

12

Dalším osloveným interpretem oblíbených písniček je Vojta Kiďák Tomáško

Ahoj,
vůbec mi to nevadí a jsem rád, že se vám i moje písničky líbí. Hodně pohody nejen s muzikou.
Vojta Kiďák Tomáško.

13

Další povolení jsem dostal od agentury zastupující práva Pavla Bobka

Dobry den, to snad neni problem, Poslete mi to ale prosim ke zkouknuti, az to bude online.

Hezky den.

Klára Mixová

klara.mixova@4press.cz

+420 731 514 462

www.4press.cz

From: mc.vlada@post.cz [mailto:mc.vlada@post.cz]
Sent: Thursday, March 12, 2015 6:54 AM
To: Klára Mixová
Subject: Žádost

Dobrý den

Jsme parta amatérských kamarádů, která si ráda zahraje country a folk a trampské písničky, u piva, u ohýnku. A já jsem začínající baskytarista.  Veškeré zpěvníky, které se dají koupit mají pouze melodii a akordy. Basa prostě není. A já jsem zase typ člověka, který má rád když tam je to, co tam patří. Chtěl bych se Vás tedy zeptat (a nejen Vás, postupně oslovuji i jiné interprety a autory, případně dědice autorských práv, jejichž písničky s chutí hrajeme) tak bych se chtěl zeptat, jak moc by vadilo, kdybych to, co jsem naposlouchal a zapsal do not a tabů pro baskytaru z písniček Pavla Bobka, zveřejnil na svých stránkách www.basaproradost.cz k diskusi a nahlédnutí (pouze basové linky a melodii). Děkuji za odpověď. Pokud prosím nejste kompetentní odpovědět, předejte prosím můj dotaz dědicům autorských práv.

S pozdravem       Vladimír Moravec

14

Další povolení jsme dostali od Míši Leichta za skupinu COP.

Dotaz:

Vážený pane Leichte,

jsme parta amatérských hudebních kamarádů, kteří si rádi zahrají country, folk, trampské i bluegrassové písničky u pivka, u ohýnku, či jen tak pro radost při různých přátelských posezeních. K propagaci ale i k pomoci začínajícím hudebníkům v tomto stylu muziky jsme založili stránky "www.basaproradost.cz" , kde se snažíme na fóru podělit s ostatními o zkušenosti a hlavně kde zveřejňujeme naposlouchané basové doprovody.
Obracím se tedy na Vás, jakožto na frontmana skupiny COP s žádostí, zda-li by Vám nevadilo, kdybychom na našem fóru zveřejňovali některé basové doprovody Vašich písní spolu s melodií a Vašimi texty v notách a tabulaturách.
Několik povolení jsme již dostali od různých interpretů a autorů, které postupně oslovujeme a myslím si, že Vaše skupina COP, která se v tomto stylu muziky bezesporu o mnohé zasloužila, by na našem fóru rozhodně neměla chybět.

Za odpověď předem děkuji a jsem s pozdravem ...

moderátor fóra "basaproradost.cz" ... MYSCAT

A Míša Leicht odpověděl:

Dobrý den,

když mi to předložíte ke schválení, nevidím v tom problém.

Jde mi o to, aby byl COP interpretován správně.

M.Leicht

Washburn XB 125, Warwick Take 12

15

Vážení přátelé, Zdeněk oslovil dalšího výzmamného skladatele a muzikanta Marko Čermáka

Dobrý den pane Marko Čermák,

zdravím Vás tímto z Plzně a jsem Vaším velkým fanouškem. Přeji Vám z celého srdce pevné zdraví a životního elánu do dalšího muzicírování ve stylu country, ve kterém jste byl spolu se skupinou Greenhorns vlastně průkopníkem a pro tento styl muziky jste udělal mnoho.
Děkuji Vám za to, neboť jsem na Greenhornech a tomto stylu muziky v podstatě takzvaně "vyrostl" a celý život se jí věnuji. (Jsem ročník 1959, takže dnes už vlastně dědek).

Oslovuji Vás, s dovolením, tímto proto, neboť jsme s přáteli (okolo 60 let) založili fórum (basaproradost.cz), které se, mimo jiné styly muziky, zabývá i stylem country a chtěli bychom tímto pomoci mladým hudebníkům k seznámení se a interpretací muziky ve stylu původní klasické country možná i bluegrassu. Fórum jsme zaměřili hlavně na basový doprovod této muziky ale i na seznámení se s tímto stylem.

Takže Vás tímto pokorně žádám o povolení použít Vaše písně v notách na tomto fóru.

Za odpověď předem děkuji a jsem s přátelským pozdravem:

Zdeněk

A zde je odpověď

Zdenku,
děkuji za Váš zájem a s použitím materiálů souhlasím.
Zdravím Marko Čermák